Red onze insecten: alle bee(s)tjes helpen

Vroeger – toen ik een stuk jonger en wellicht iets kleiner was – heb ik wel eens zo’n beroepentest gedaan, daar kwamen dan hele verschillende antwoorden uit. Echter 1 van die antwoorden, toen vond ik het héél raar dat dit eruit kwam en zag die job dus totaal niet zitten, was tuinier als advies voor de toekomst.
Ik!? Tuinier!?
Die viezigheid als zand en andere dingen onder mijn nagels. Een gehele dag buiten zijn. Het vele lichamelijke werk. Nee, dank je. Nu een vele jaren (en wellicht wat centimeters langer) verder begin ik deze uitkomst steeds meer en beter te begrijpen: ik begin meer en meer van de natuur te houden. Niet alleen van de vele wandelingen, die mij rust en balans geven, maar ook komt steeds meer het besef wat ik (en jullie) de natuur aan doe, hoe ik bewuster kan leven zodat de natuur haar eigen ruimte behoudt en niet volledig ingenomen wordt door de mens.

Zo zat ik afgelopen weken met dat lekkere weer op mijn balkon en plots viel ineens het besef hoe weinig insecten er eigenlijk wel niet zijn. De 1e gedachte was “oh, fijn. ik houd niet zo van die kriebelige beestjes en ben zonder gestoord te worden door gezoemd met als gevolg klein beetje angstzweet al uren lekker aan het lezen.”, anderzijds hoeveel kwaad doen die beestjes eigenlijk.
Ja, ik zal niet ontkennen dat ik ook verander in een tikkeltje hysterische vrouw die met haar handen om haar heen slaat als er een wesp in de buurt is. Of die wesp angstvallig als een Inspector Gadget MET vergrootglas in de gaten houdt waar het beestje allemaal heen vliegt en pas opgelucht te zijn als die uit het zicht weg is gevlogen. Maar tegelijkertijd kwam ook direct het besef dat ik al in jaren géén hommel meer levend en vliegend van dichtbij gezien heb. Jij wel?

Red onze insecten:
Alle bee(s)tjes helpen. 

Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en tot mijn verrassing kwam ik erachter dat mijn besef van toen ontspannend zittende op mijn balkon de werkelijkheid is; 76% van de insecten zijn verdwenen. Dit blijkt uit een Duits onderzoek dat al 30 jaar lang onderzocht en bijgehouden wordt. Natuurmonumenten noemt het zelfs een stille ramp welke zich in Nederland voltrekt, aangezien het aantal insecten alleen in de natuur al dramatisch daalt.

Oorzaak: landbouw.

De belangrijkste oorzaak welke Natuurmonumenten aangeeft is de intensieve landbouw, naast het verlies van leefgebieden. Nergens in Europa is het gebruik van landbouwgif zo intens als in Nederland. Ook hebben insecten zwaar te lijden van de overmatige bemesting, de uitstoot van stikstof en het intensiever gebruiken van de landbouwgrond door het vele maaien per jaar wat de boeren doen.

Niet alleen wat de boeren op hun gewassen spuiten tegen de insecten die hun gewassen “aanvallen”, zorgen ook de gewassen die resistent zijn gemaakt (ja, tegenwoordig zit er achter het boerenleven een heel laboratorium. Ikzelf ben hier eens geweest en heb mijn ogen uitgekeken. Wist totaal niet dat het bestond! Me meteen realiserend dat ikzelf ook altijd ging voor de meest glanzende, goed uitziende groente of fruitsoort die ik kon vinden in de supermarkt. En kwam ik erachter dat bepaalde groenten en fruit in werkelijkheid eigenlijk helemaal niet zo eruit ziet dan dat ik gewend ben. Dat dit mede door deze laboratoria gemanipuleerd wordt.) voor het doden van de insecten en vogels, dassen, egels, spitsmuizen en vleermuizen.

Bij het resistent maken van landbouwgewassen, zit er een middel als laagje om de zaden heen. De plant die daar dan weer uit groeit, is giftig. Een insect dat van de bladeren of het stuifmeel eet, krijgt het gif binnen en gaat meestal dood. Insecten worden weer gegeten door vogels, zodoende krijgen ook vogels en de andere kleine dieren dit gif binnen.
Daarnaast komt ook in de veehouderij het gebruik van ontwormingsmiddelen erbij. Deze middelen doden ook de larven van kevers en vliegen die op mest leven; op 1 koeienvlaai kunnen duizenden insecten voorkomen.

Alle bee(s)tjes helpen.

De laatste jaren kunnen we niet meer om de insecten heen, lijkt het wel. Niet zozeer in de natuurlijk, blijkt wel door dat onderzoek dat bewijst dat de insecten verdwijnen, maar wel in de mode. Waar vroeger de insecten de broches versierden, versieren insecten nu kledingstukken, schoeisel en sieraden. Zelfs Beyonce heeft de bijnaam Queen Bee.

Waarom zijn insecten zo belangrijk voor ons? Zonder insecten kunnen bloemen, gewassen en bomen zich niet meer voortplanten. Dit brengen zij tenslotte over. Zullen insecteneters, zoals weidevogels, het moeilijk krijgen. Wordt organisch materiaal niet meer afgebroken tot nieuwe voedingstoffen voor planten. Zullen ook wij een deel van ons voedsel kwijtraken. Dit alles is dan ook de achterliggende reden waarom insecten gebruikt worden in fashion en voor de zangers: waar zij eigenlijk symbool voor staan in en voor de natuur.

Herken jij al wat beestjes? Ga eens de natuur in, je eigen tuin of het balkon en welke beestjes vind jij? Insecten houden van afwisseling, verstopplekjes en bloemen. Door slim te maaien, dood hout te laten liggen, bloemrijke akkers en slootkanten aan te leggen en de gebieden steeds meer te versterken wordt een natuurvriendelijker landschap gecreëerd voor insecten.
Mijn wandeling “rondje plas” bekijk ik nu na deze informatie van Natuurmonumenten ook echt meteen anders. Hier hebben zij het eerste gedeelte, waar het aangelegde strandje niet ligt (ligt aan het einde), zó voordelig mogelijk voor de vrije natuur ingericht. Vind ik nu echt gaaf om te weten en zal er met meer respect en bewondering naar kijken op mijn volgende wandeltocht.

Tips.

Wat kun je doen? Alle bee(s)tjes helpen! Insecten zijn al snel dankbaar. In actie komen kan op twee manieren; om te beginnen in je eigen tuin of op het balkon en het kiezen voor biologische voeding.

Tuin of balkon
Schoffel en hark niet zo teveel. Houd de tuin minder netjes dan je eigen gewend bent of in gedachten hebt. Zo ontstaan er “rommelhoekjes” voor de insecten. Veel mensen (en ik zelf eigenlijk ook wel) houden van een bestraatte tuin, geef gewoon lekker weinig omkijk naar dan gras en planten. Mocht je dan wel stroken “groen” hebben, maak dan geen eilandjes met planten en daaromheen zwarte aarde. Ondanks dat bodembedekkers meer werk vergen, zorgt dit wel voor begroeiing waarin insecten kunnen schuilen. Planten waar insecten dol op zijn, vanwege de meeldraden waar ze met hun roltong goed bij de nectar kunnen komen: hemelsleutel, Griekse alant, aster, wilde Marjolein, ezelsoor en duizenblad.

Heb je alleen een balkon tot je beschikking? Kijk wat mogelijk is om groen aan te leggen op je balkon in potten. Daarnaast is het wellicht ook mogelijk om (kan ook in een tuin) een insectenhotel aan de muur te bouwen. Met een insectenhotel, wat de naam min of meer al aangeeft, kom je tegemoet aan de woonwensen van insecten. Zo kunnen bijen hun woning vinden tot wel 10 meter hoogte. Zo’n hotel heeft nauwelijks onderhoud nodig. Nieuwsgierig geworden naar een insectenhotel en hoe je er zelf een kan maken (kopen kan trouwens ook bij Natuurmonumenten hoor, zie link insectenhotel kopen ) op Youtube insectenhotel maken.

Biologische voeding
Allereerst wordt het gestimuleerd, wanneer men biologische voeding koopt, om boeren te laten stoppen met het spuiten van gif. En ja, dit is gemakkelijk gezegd. In de praktijk is dit niet altijd haalbaar, ondanks dat je dit graag zal willen. Ik zal zelf hier ook meer biologische voeding willen halen, maar ook ik moet eerlijk toegeven dat dit niet altijd haalbaar is vanwege de hogere prijs welke deze producten hebben.
Toch wil ik graag delen wat ikzelf niet wist, waar ik zeker weten achtersta en wat ik in de toekomst – als consument – ook graag wil veranderen. De bewustwording ervan is in ieder geval al stap 1, om die allerslechtste milieu- en dieronvriendelijke producten – welke vaak goedkoop zijn – links te laten liggen in de supermarkt:

Een boer heeft ervoor gekozen om met de natuur te werken en niet er tegen te werken, zoals wel gebruikelijk op vele boerderijen. Zo maait deze boer alleen daar waar geen weidevogels broeden. Door ervoor te zorgen dat het gras van verschillende lengtes is, kunnen de kuikens van de heidevogels altijd een veilig heenkomen zoeken.
Daarnaast bemest deze boer zijn land op een andere manier. In plaats van de mest injecteren in de grond, maakt deze boer gebruik van twee soorten mest. Op zijn meest waardevolle percelen, rijdt hij mest vermengt met stro uit. Op de andere velden komt mest, maar dat verspreid hij op de bodem en in het gras. Het verschil? Op deze manier bemesten is een zegen voor insecten. Met het gevolg dat ze op de mest afkomen, wat weer voedsel is voor de weidevogels.
Daarnaast grazen zijn koeien het grootste gedeelte van het jaar buiten. Als eerste: ruimte voor de koe, niet in een hokje opgehokt in de stal en graast het gras op de boerenvelden.
Daarnaast heeft deze boer gekozen in samenwerking met boswachters van Natuurmonumenten om zijn weilanden, welke hij intensief bewerkt, in te zaaien met een zadenmengsel van gras en diverse soorten bloemen. Wat een succes is, aangezien zijn bloemrijke percelen vol zitten met weidevogels, insecten, koeien en het ook nog eens een mooier plaatje geeft door de gekleurde bloemen dan een stuk land waar het gras tot op een bepaalde hoogte is gemaaid en daar alleen koeien op grazen.
Ook deze verandering is niet gemakkelijk voor boeren. Al is het tegenwoordig al meer en meer geaccepteerd en zijn zulke boerenbedrijven juiste de leerscholen van nu. Maar vroeger was dit wel anders. Ook dit geeft de boer aan, voordat hij begon met deze manier van zijn boerenbedrijf leiden is het hem niet alleen door adviseurs afgeraden maar ook boeren buren hadden met hun hoofd geschud toen ze hoorde van de plannen om een biologische boerderij te beginnen.

Héél eerlijk gezegd vind ik het soms wel jammer dat de wereld waarin wij leven zo hard is gegaan en dat deze ambachten met oog voor de natuur nu min of meer een uitzondering zijn geweest. Tuurlijk, ik heb wellicht praten vanuit 1 kant. Ben geen boerendochter en ik gok er voor 90% ook zeker geen te worden, maar ik ben wel opgegroeid met groente & fruit halen bij de boer en het vlees kopen bij de slager. Dit was vroeger zelfs als kind zijnde een uitje.
Als je mij nu vraagt waar de dicht bij zijnde boerderijwinkel zit? Geen idee! Ja, toevallig hebben wij zo’n winkel in het centrum van het dorp zitten, maar de ouderwetse winkels aan een boerderij waar je terecht kunt voor je groente & fruit?
Dat is de andere kant en helaas zal deze kant voor de grootste stap moeten zorgen; we zijn van het gemak en het gemak is ons gebracht door de supermarkten. Dit gemak heeft ons ook gebracht bij het verschil in prijskaartje.

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *