Maiden’s gelukschallenge, deel 1

Waar word je gelukkig van?
86 tips in Maiden’s geluks challenge.
deel 1.

We zijn januari voorbij en wat een maand hebben we beleefd he!? Een maand die anders dan anders begon, doordat we gebonden waren aan de maatregelen. Vervolgens een maand die voorbij is gevlogen, maar tegelijkertijd ook weer niet, want wat is er een hoop gebeurd!
Kortom een maand met een hoop verschillende emoties. Niet gek en het is helemaal oké als ook jij verschillende emoties hebt gevoeld de afgelopen maand. Want wat was het een maand he!
Zoals jullie vermoedelijk wel weten, als lezer van onze blog(s), is dat wij bij Maiden Magazine houden van emoties. Welke dan ook, er is geen goed of slecht gevoel. Ze mogen er allemaal zijn!

Komende maand staat de emotie ‘Geluk’ bij Maiden Magazine centraal.
Want geluk, hebben we dat allemaal niet een beetje zo nu en dan nodig!?
Ja, toch. Daarom starten wij bij Maiden Magazine deze maand een nieuwe challenge: Maiden’s gelukschallenge.

Een stapje per dag

De komende maand geven wij 86 tips in Maiden’s gelukschallenge, waarbij jij elke dag iets kan pakken wat jou aanspreekt om uit te proberen. Waardoor jij je misschien net even wat beter gaat voelen.
Deze challenge bevat concrete, praktische tips om te werken aan je geluk. Doe elke dag iets kleins, zodat na een tijdje geluk een gewoonte wordt. Met onze tips hopen we jou te helpen hierin en dat je automatisch oog begint te krijgen voor de dingen waar jij gelukkig van wordt.

Geluk kan worden omschreven als het tevreden zijn met de huidige levensomstandigheden. Hierbij kunnen er verschillende positieve emoties aanwezig zijn, zoals vreugde, vredigheid, ontspannenheid en vrolijkheid.

~Wikipedia~

Hoe gebruik je Maiden’s Gelukschallenge?

Pak elke dag iets wat jou aanspreekt en probeer het uit. Bij Maiden hebben we 86 tips compact en praktisch voor jou verwoord. Werkt het voor jou? Merk je dat je er gelukkiger van wordt? Hou ‘m erin. Zo niet: morgen is er weer een dag.
Er is namelijk geen goed of slecht moment om aan deze challenge te beginnen. Ook kleine stapjes, worden uiteindelijk een wandeling en hopelijk zorgt het er bij jou voor een gedragsverandering. Ideaal als het na een tijdje een gewoonte wordt om elke dag iets kleins te doen wat een positief effect kan hebben op jouw geluk.

1. Maak een praatje

Sociaal contact maakt gelukkig. Dit hoeft niet constant te zijn, bepaal voor jezelf de hoeveelheid sociaal contact dat jou gelukkig maakt. Het hoeft niet eens diep te gaan, gewoon een kort vriendelijke praat is prima.
Zeg die ander op straat gedag of begroet iedereen die je op jouw (werk)dag tegen komt. Als je ergens in de rij staat, bij de bloemenkraam (‘wat een prachtige rozen’), bij de bushalte (‘zal ik even helpen met die tas of de kinderwagen?’).

2. Hygge!

In Nederland hebben we het ‘gezellig’. De Denen echter hebben hun toppositie op de lijst van gelukkige landen mede te danken aan ‘hygge’. Hygge is een lifestyle, een speciale sfeer, waar Denen uiterst bedreven in zijn. Je spreekt hygge uit als ‘huuge’. Hygge voorziet in een menselijke behoefte en daarom je er gelukkig van.
Maak het vanavond gezellig: maak het knus thuis.
Steek kaarten aan, kruip onder lekker zachte dekens, eventueel met warme chocolademelk (of iets anders wat warm te drinken is en je lekker vindt), als je de mogelijkheid hebt een knapperend haardvuur en fijne mensen om je heen.

3. Doe alsof

Deze is voor een dag dat je echt het liefst op de bank wilt ploffen en eigenlijk helemaal niets wilt doen: doe energiek. Als je het niet bent, doe je gewoon alsof. Waarom? Daar kikker je van op.
Als je moe bent, word je alleen maar vermoeider als je de hele dag en/of avond voor een beeldscherm blijft hangen.

4. Toon je waardering

Geluk is het enige wat verdubbelt als je het deelt.
Je liefde tonen is een prachtige manier, ook door waardering. Schrijf een briefje naar dat fijne persoon in jouw omgeving, die veel voor jou betekend of betekend heeft. Of iemand die jouw geholpen heeft, waarbij je nu met het lezen van deze zin denkt ‘eigenlijk zou ik die nog even willen bedanken’.

5. Trek iets leuks aan

Op zich gaat het in het leven niet om uiterlijk vertoon en het gaat hier niet om dat je kleren aantrekt die anderen mooi vinden. Nee, het gaat over kleding waarin jij je lekker voelt. Mooi is niet alleen hoe het eruit ziet, mooi is hoe het voelt.
De boodschap: dit is mijn lichaam en daar zorg ik voor. Straal!

6. Doe niets

We zijn geneigd elke minuut vol te plannen. Want dat voelt zo nuttig. Herkenbaar? Maar stop: er kan geen spanning zijn zonder ontspanning.
Je wordt juist creatief in de tijd dat je je verveelt. Ruim vandaag (of van de week) tijd in voor ‘loze’ karweitjes als lummelen, uit het raam kijken of wellicht zelfs een beetje doezelen.
Met andere woorden: ga 5 minuten op een stoel (of de bank) en doe
he-le-maal niks.

7. Ga op tijd naar bed

Nacht doet een ieder goed. Reken op minsten 8 uur slaap en daarbij nog eens een uur voor je bedritueel, voordat je in slaap valt
Nachtrust is de basis van alles: als je goed uitgerust bent, kun je de wereld aan.

8. De playlist van je leven

We zijn allemaal muzikaal, ondanks dat je volmondig nee zal antwoorden op deze vraag als die jou gesteld wordt. Want we snappen muziek. Daarnaast kunnen we ons laten raken door de klanken van een liedje.
Maak een playlist aan met muziek van en uit jouw leven. Welke muziek helpt jou? Van welke muziek wordt jij vrolijk van? Die jou raakt? Of wellicht heb je of vind je wel nummers die jou het gevoel geven dat het klopt, het leven? Een waarom is niet nodig in het te kunnen beschrijven. Dat is nu net het mooie van muziek: het werkt zonder woorden.

9. Neem even afstand

Jezelf van een afstandje bekijken helpt, omdat het ervoor zorgt dat je minder snel meegesleept wordt in of door (negatieve) emoties. Wanneer je bijvoorbeeld in de rij staat en de verkeerde gekozen hebt, waardoor je (lichtelijk) ongeduldig wordt. Of wanneer je ergens geïrriteerd door ben geworden.
Heb je zo’n dag of moment? Bekijk je leven (en jezelf) alsof je naar een film kijkt, met mildheid en als het lukt met humor.

10. Maak een lijstje van je doelen

Maak een lijstje met alles wat je zou willen bereiken in je leven. Hoe onzinnig ook. Aarzel niet, zet het er gewoon op.
Neem tien minuten hiervoor en schrijf voluit. Houd je niet in. Neem ook je eventuele jeugddromen mee. Word je lijst lang? Geen enkel probleem. Hoe langer, hoe beter. Houd de lijst bij je en neem af en toe de tijd om er even naar te kijken. Wellicht kun je er doelen bewust of onbewust gedurende tijd doorstrepen. Of om nieuwe doelen toe te voegen.

11. Voel je liefde

Verbind je emoties aan waarden. Voel je je boos? Vraag jezelf dan af waarom je boos bent en welke waarde staat hier op het spel?
Concentreer je meer op de waarde, dan op de negatieve emotie.
Ben je verdrietig? Besef dan wat het is dat je verdrietig maakt.

12. Beweeg

Bewegen maakt een mens gelukkig, omdat het ervoor zorgt dat het brein meer dopamine aanmaakt. Dopamine is het gelukshormoon.
Rennen, fietsen, dansen, zwemmen, sporten. Alles wat je lichaam in beweging brengt is goed voor je ontspanning, je zelfvertrouwen, je rust en je energieniveau.
Vaak en kort is beter dan één keer in de week fanatiek sporten. Grijp elke kans om te bewegen aan.

13. Rustig blijven ademen

Gelukkig zijn begint bij goed en natuurlijk ademen. Dat wil zeggen: rustig en langzaam. We horen je denken, hoe weet of controleer je dit? Leg één hand op je borst en de andere hand op je buik. De onderste hand moet bij elke inademing meer bewegen dan de bovenste.
In rust is 6 keer ademhalen per minuut het beste. Adem in alsof je een heerlijke geur ruikt. Diep en zonder geluid. Adem vervolgens langzaam weer uit.

14. Lach!

Gelukkig mensen lachen graag, maar mensen die graag lachen zijn ook gelukkiger. Dit is niet voor niks, door te lachen en glimlachen maak je geluksstofjes aan in de hersenen. Wanneer je lacht of glimlacht zorgt het ervoor dat andere mensen teruglachen en mee gaan lachen, wat nog meer geluk brengt.
Neem jezelf deze week voor om elke dag in elk geval één keer hardop te lachen. Lees een grappig boek, kijk grappige filmpjes, spreek af met vrienden met wie je plezier kunt maken. Maak anderen aan het lachen of haal een grap(je) uit. Slappe lach gehad (samen)? Bonuspunten.

15. Zing!

Zingen maakt gelukkig. Of je nu een prachtige stem hebt, of alleen onder de douche. Zingen heeft de potentie om naar buiten te laten komen wie je werkelijk bent en daarom is zingen letterlijk helend: het maakt heel.
Jouw stem is van nature ook precies goed voor jou. De trilling van de stem is magisch. Zingen is de meest directe manier om onze binnenwereld met de buitenwereld te verbinden. Zingen kan jouw ware ik naar buiten brengen en je hebt er niks voor nodig.

16. Een shot natuur

Waterdicht wetenschappelijk bewezen is het inmiddels: de natuur en ons welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de natuur voel je minder pijn en nemen positieve gevoelens en je energie aantoonbaar toe. En dit is al in de eerste 5 minuten dat je in de natuur bent.
Gun jouw lichaam en geest dus regelmatig een shotje park, tuin of rondje om in de natuur in jouw omgeving. Omring jezelf met planten (ook op je balkon).

17. Geniet van kunst

Kunstenaars nemen hun persoonlijke ervaring en maken er kunst van. Dichters, schrijvers, schilders, filmers. We kunnen bij kunstenaars te raden gaan als we het even niet meer weten.
Ga naar een museum, al is dat nu even wat lastig omdat zij gesloten zijn maar online hebben verscheidene musea hier een mooie oplossing voor gevonden. Zoek een schilderij, beeld of iets anders in het museum dat je aanspreekt. En kijk ernaar. Minstens een half uur. Dring door in de geest van de kunstenaar, wat wilde hij of zij vertellen? Laat het tot je doordringen. Maak het jouw kunstwerk.

18. Handel een vervelende klus af

Met niks anders scoor je zo snel dan met de herwaardering van het vervelende klusje. Zo’n klusje waarvan je een schuldgevoel krijgt, omdat je ze nog steeds niet hebt gedaan? Kies er één en doe het nu. Vandaag. Meteen.
Repareer die lamp, maak een back-up met je telefoon, update je laptop of bel iemand uit je omgeving (maar ook weer niet uit je directe omgeving) een tante of nicht(je) om te vragen hoe het gaat.

19. Loop op blote voeten

Het is even doorzetten, want het liefst buiten. In het gras, op het strand, of waar je maar wilt. Je bent door het lopen op blote voeten in contact met de aarde (en je krijgt er een gratis voetmassage bij). Doe het, ook al is het vandaag misschien te koud. Trek je schoenen uit en loop op blote voeten. In de tuin. Straks als het wat warmer is: in het bos, voor de gein een stukje op straat of in het gras.
Schop af en toe je schoenen uit en voel de temperatuur van de straatstenen, de ribbelige structuur van de matten in de speeltuin of het natte gras.

20. Laat iets mislukken

Weet dat we allemaal mensen zijn en daarom dus menselijk, dus waarom zou je perfect willen zijn? Daarnaast als er nooit iets mislukt, leer je ook niks. Om over na te denken: dingen die de moeite waard zijn, zijn ook de moeite waard om te falen. Mik hoog. Faal groots.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *