Maiden’s gelukschallenge, deel 3

Waar word je gelukkig van?
86 tips in Maiden’s gelukschallenge.
Deel 3

Is het niet egoïstisch om maar de hele tijd bezig te zijn met je eigen geluk, terwijl er zoveel ellende is in de wereld? Het leven is toch vaak gewoon niet leuk? Nee, klopt maar daarom hebben wij deze gelukschallenge bij Maiden juist. Een paar gelukspunten erbij maakt je weerbaarder en beter opgewassen tegen de grillen des leven, want als je even een knauw krijgt dan heb je die buffer nodig om veerkrachtig te kunnen zijn.

Bovendien geluk is het enige wat verdubbelt als je het deelt. Als jij gelukkig bent, heb je meer energie. Waardoor je ook meer te geven hebt aan anderen. En om terug te komen op de eerste vraag: het is niet zo dat je de hele dag aan je eigen geluk hoeft te denken, als je deze challenge doet. Juist niet. En daarom ben je niet egoïstisch bezig. Geluk geef je door.
Maak het leuk en doe het samen. Praat over geluk, betrek anderen erbij, vraag mensen in jouw leven of omgeving wat hen gelukkig maakt (en geeft ze dat).

Wellicht begin je na een tijdje jouw eigen dingen eraan toe te voegen, te variëren, te combineren of start je een eigen lijst. Leuk! Laat ons weten waar jij gelukkig van wordt!? Hoe? Door onderaan de post (of bij één van de vorige twee posts) een berichtje achter te laten.

Nieuwsgierig naar de eerste en tweede dag van deze challenge? De eerste 42 tips lees je hier: Maiden’s gelukschallenge deel 1 en Maiden’s gelukschallenge deel 2.

1. Ga naar buiten

Niks helpt beter tegen sombere gedachten dan een flinke wandeling. Dit kan alleen, maar je kunt ook een vriend(in) meevragen. Naar het strand of naar het bos. Of wellicht een blokje om in je eigen buurt. De reden dat we ons beter gaan voelen als we buiten zijn is dat wij dan vitamine D aanmaken.

2. Neem niets te serieus

Best een goede tip, al zeggen we het zelf, om instant lichter in het leven te staan. Geluk zit in jezelf, je hebt er niets voor nodig. Denk licht over jezelf. Bij ontwaken hoort dat je de dingen niet langer zo serieus neemt. En wat je het minst van alles serieus neemt, is jezelf.

3. Mediteer

Heb je het nog nooit gedaan? Probeer het uit! Mediteren is geen kwestie van uren op een kussen zitten in een ongemakkelijke houding. Het gaat over je gedachten temmen. Je kunt ook een paar minuten naar een kaars kijken en probeer je te focussen. Komen er gedachten in je op? Probeer er naar te kijken alsof het de gedachten van iemand anders zijn en laat ze voorbij gaan. Dwalen je gedachten af? Breng ze dan terug naar jouw beginpunt. Doe dit een paar keer per dag een paar minuten.

4. Zin in je leven

Je bent gelukkig als je het gevoel hebt dat je leven ertoe doet, maar vooral als je het leven leidt waarvan je het gevoel heb dat het ook echt jouw leven is. Een leven waarin je jouw talenten kunt ontplooien. Een leven waarin plek is voor de dingen die voor jou belangrijk zijn. Een leven waarin je echt kunt groeien en bloeien. Volg je hart.

5. Laat je verrassen!

Ga eens voor toeval in je leven. Zodat er iets anders gebeurd in je leven dan wat je had verwacht, houdt het je wakker en alert. Nu is niet alles mogelijk, maar als we straks meer mogen: ga eens naar een sneakpreview in de bioscoop, waarbij je niet weet welke film je krijg te zien. Laat je kinderen of je partner de nieuwe muurverf kiezen. Vraag de bibliotheek- of de medewerker in de boekhandel eens welk boek zij of hij aanbeveelt. Sla eens een kookboek open en kook het gerecht waarmee het boek zich opent.

6. Ontspan

Ontspannen, zowel geestelijk als lichamelijk. Het helpt om geluksgevoelens te kunnen voelen. Hoe? Ontspan bewust je kaken, je nekspieren, je schouder, je buik, je handen en je voeten.

7. Leef vandaag!

Aan gisteren kun je niks meer doen en wat de dag van morgen gaat brengen dat moet je maar afwachten. Maak vandaag het allerbeste van deze dag. Denk in de ochtend als je opstaat (of bij je dagelijkse opstaan-ritueel): wat ga ik voor goeds doen vandaag? En denk in de avond als je weer naar bed gaat of in bed ligt: wat heb ik vandaag voor goeds gedaan?

8. Eet je blij

Het kan met chocolade of koffie, maar we bedoelen meer eten dat je blij maakt, is eten dat goed voor je is. Eten waaraan zorg is besteed. Je kunt ervoor kiezen om het alleen te eten, maar eet vooral samen. Maakt de maaltijd het mooiste moment van de dag. Dien het mooi op en geniet.

9. Zet ergens een punt achter

Vaak streven we een doel na zonder dat we er echt gelukkig van worden. Sta er eens bij stil: hoe voel je je terwijl je aan dat doel werkt? Het is niet het doel dat je gelukkig gaat maken, maar de weg ernaartoe. Als die weg niets dan ellende geeft, laat het doel dan los. Door het loslaten ontstaat er ruimte voor andere doelen, waar je wel gelukkig van wordt.
Voor vandaag: denk na over je doelen. Schrijf ze op en streep mogelijke doelen door waarbij je nu al bij voorbaat gaat weten dat het je nu gelukkig(er) gaat maken.

10. Wees dankbaar

We zijn niet dankbaar, omdat we gelukkig zijn. We worden gelukkig, omdat we dankbaar zijn. Besef wat je hebt. Dat is om blij van te worden. Dank de zon, de sterren, je beschermengel, je vriend(innen), je collega(‘s). Het maakt niet uit, maar zeg dank.

11. Welke geuren maken je gelukkig?

Geuren zijn sfeermakers, maar van welke geur je blij wordt is heel persoonlijk. Kruiden, specerijen, hout, verse appeltaart, etherische oliën. Ontdek van welke geuren je houdt. Raak aan van alles. Aan thee, koffie, fruit, chocolade. De verse geur van gemaaid gras. De geur van het gedragen shirt van iemand van wie je houdt. Wees bewust van de geuren van het seizoen. Wat zijn voor jou de geuren van de lente, zomer, herfst en winter? Herinner je de geur van natte balderen, van verse bloemen, van de lucht in het park of het bos als het net geregend heeft.

12. Leef met compassie

Als je wilt dat anderen gelukkig worden, beoefen compassie. Als je wilt dat je zelf gelukkig wordt, beoefen compassie. Mooi streven: probeer deze week te leven vanuit compassie. Wees vriendelijk voor jezelf.

13. In het nu

Waarom zou je je druk maken om verleden en toekomst: de dingen waarderen zoals ze op dit moment zijn geeft het meeste geluk.
Het heden is immers het enige moment waar je nog enigszins controle over hebt. En als je ook dat wet lost te laten, is de verlichting nabij.

14. Neem vrij van je zorgen

Neem een snipperdag! Niet van je werk, maar van je problemen. Er zijn kwesties en problemen die je leven (soms of misschien wel geregeld) lijken over te nemen. Zoals bijvoorbeeld je gezondheid. Of zorgen om je ouders. Om je baan.
Schrijf ‘s ochtends eens op waarom je je zorgen maakt en neem de rest van de dag bewust vrij van je probleem. Morgen zijn ze er (waarschijnlijk) ook nog en wie weet bedenk je juist dan wel een oplossing die het leven lichter maakt.

15. Verwacht niets

Vaak verwachten we wat van anderen. Je doet iets voor iemand en je wilt daar toch eigenlijk wel een bedankje voor. Je betaalt een etentje of een drankje en verwacht dat de volgende keer de ander betaalt.
Laat die gedachte vandaag los.
Doe iets aardigs, omdat je het wilt doen en omdat je het belangrijk of leuk vindt. Verwacht niets.
Betaal iets voor iemand en wees blij dat je dat kunt doen. Wees dankbaar voor het feit dat je gul kunt zijn. Wees dankbaar dat je kunt geven, dat is genoeg.

16. Doe jezelf iets cadeau

Doe jezelf iets cadeau en dit kan je zien op verschillende manieren. Doe jezelf iets cadeau, door letterlijk iets aan te schaffen dat je al op het oog had of wellicht iets dat al een tijdje op jouw verlanglijstje staat.
Maar het kan ook op een andere manier. Doe jezelf iets cadeau dat je iets niet hoeft waar je tegenop zit. Doe jezelf cadeau dat je hulp vraagt bij iets wat je moeilijk vindt. Doe jezelf cadeau dat je snapt dat het allemaal niet meevalt, het leven en dat je ook maar je best doet. Doe iets dat je tot tranen zou roeren als iemand anders het voor je deed en dit doe zelf.

17. Neem pauzes

Zet af en toe jezelf op “stop”. Door te mediteren of gewoon te lummelen. Doe iets waar je geen verstandelijke inspanning bij hoeft te verrichten. Door dit te doen leid je daarmee de geest af en mag het vrij rondspinnen en associëren. Zo rust de geest uit en het kan maar zo dat het geluk dan zomaar binnen stroomt.

18. Kies voor kleur

Kijk een tijdje bewust naar kleuren. Welke kleuren trekken jou aan? Van welke kleuren word je blij? Welke kleuren staan jou goed? Vraag advies aan mensen om jou heen, als je dit niet zeker weet. Zijn deze kleuren die jou goed staan, ook jouw lievelingskleuren? Wat zijn de kleuren van de dingen die je het meest dierbaar zijn? Wees bewuster van welke kleuren je draag. Verf eventueel een muur in de kleur die onbewust nu naar boven komt bij het beantwoorden van deze vragen.

19. Massage

Mensen hebben aanraking nodig. Je huid is jouw grootste orgaan en wordt dat orgaan niet aangeraakt dan is daar een woord voor: huidhonger.
Heb je niemand in je leven om te knuffelen of tegenaan te liggen, neem dan als het kan af en toe een massage.
Het is ontspannend, het zorgt voor de doorbloeding en is goed voor je immuunsysteem. Het is goed voor jouw huid en het is goed voor jou.

20. Laat je hersenhelften samenwerken

Probeer het eens uit, het geeft niet als het niet lukt. Maak een stevige wandeling en zwaai tijdens deze wandeling met je armen. Probeer eens uit of het je lukt om te zingen en te bewegen tegelijkertijd.
Ook leuk om uit te proberen: schrijft met links als je rechtshandig bent of schrijf in spiegelschrift.

21. Doe eens iets anders

Wij en onze ingesleten gewoonten. Ja he!? Elke dag dezelfde route neem je, zonder erbij na te denken. Maar vandaag doe je dat eens niet en neem je een andere route. Fiets eens om, door straten waar je misschien nog nooit bent geweest. Al woon je er misschien wel al tien jaar.
Of kies eens een ander merk, koop een andere krant of ander tijdschrift dan dat je gewend bent. Altijd verrassend als je wereld een stukje groter wordt.

22. Geniet!

Geniet van muziek, van gedichten, van creatief bezig zijn. Geniet van de natuur, van schoonheid, van stilte. Geniet van alles wat nieuwe is en wat je nog niet kent. Maar geniet ook van alles wat je al kent en koester dit net even wat meer nu je erbij stilstaat.
Als het een verrijking van je leven is, dan is dat menselijk geluk.

23. Gebruik je fantasie

Ga op ontdekkingstocht in gedachten. Geef het jezelf in gedachten. Heb alle rijkdom van de wereld. Wees gul.

24. Geef je over

Seks is heerlijk! Je kunt jezelf er helemaal in verliezen, het zorgt voor rust, je krijgt er energie van en het zorgt voor een shot hormonen die je geluksgevoel enorm bevorderen. Seks met iemand of seks met jezelf. Maak je bed de leukste, lekkerste, fijnste plek van het huis. Wanneer heb je je voor het laatst overgegeven aan genot?

25. Geluk in je handen

Er zit troost in een herhalende beweging. Breien is bijvoorbeeld fijn. Knutselen met kinderen. in de tuin werken. Koken. Brood kneden. Een muur verven.

26. Tel je zegeningen

Bedenk ‘s morgens als je wakker wordt 3 dingen waarvoor je dankbaar bent. Bijvoorbeeld: dank je wel dat ik lekker uitgerust ben. Dank je wel voor de zon. Dank je wel voor de wekker, die zorgt dat ik niet de dag verlummel.

27. Neem kleine stapjes

Minder roken, minder drinken, meer bewegen, gezonder eten. We hebben allemaal wel een sliert gewoonten in gedachten die we graag zouden willen hebben. Het geheim: doe het met zulke kleine stapjes dat het geen moeite kost. Een kleine verandering heeft effect en kan echt je gewoonten veranderen.

28. Koester je veerkracht

Wat heb je nodig om tegenslagen op te vangen? Doe vandaag iets concreets wat goed is voor je veerkracht. Dat kan financieel zijn, maar ook psychologisch of spiritueel. Bekijk wat je nodig hebt en neemt een kleine stap om daaraan te werken.
Bijvoorbeeld: geef je bank een automatische spaaropdracht, zodat je over een tijdje meer financiële reserve hebt. Of haal extra kaarsen in huis voor als de elektriciteit uitvalt.

29. Een dag zonder klacht

Klagen doen we allemaal wel eens, maar het heeft een nadeel: het lost niks op. Stop een dag lang met klagen. Klaag je toch? Stop dan elke keer een euro in een pot. Probeer het een maand vol te houden en ga met de opbrengst iets leuks doen.

30. Zorg goed voor jezelf

Verwacht niet dat anderen aanvoelen wat jij nodig hebt. Bedenk wat je het meest nodig hebt en geef dat jezelf. Zet één dag alles in het teken van goed voor jezelf zorgen. Zorg voor frisse lucht, goed eten, beweging, voer voor de geest.
Maak er vervolgens een gewoonte van om jezelf elke dag iets te geven. Al is het maar aandacht. Een moment voor jezelf. Iets kleins waar je van geniet. Koop af en toe een kleinigheidje voor jezelf waar je blij van wordt. En als ze in de winkel vragen: ‘Is het een cadeautje?’ zeg dan ‘Ja!’

31. Weet dat je hier mag zijn

Een gedachte om gelukkig van te worden: het universum kan niet zonder jou. Zonder jou zou er iets ontbreken wat niemand anders kan invullen. Dat geeft jou waardigheid.

32. Neem de tijd

‘Leef elke dag alsof het je laatste is.’
Ja, dat klinkt leuk maar geeft ook een hoop stress. Ga vandaag uit van het adagium: ‘je hebt precies genoeg tijd om de dingen te doen die je moet doen.’ Het hoeft niet allemaal vandaag en kan ook morgen, overmorgen, volgende maand of ergens de komende jaren.

33. Zeg ‘ja’

Als iemand je vraagt om iets te doen wat je eigenlijk niet durft? Zeg ja. Als een kind je vraagt om te spelen? Zeg ja. Ga mee op avontuur.

34. Zeg ‘nee’

Je grenzen bewaken is belangrijk. Maar ook: nee zeggen tegen jezelf. Neem jezelf voor om elke dag één keer nee te zeggen tegen iets waarvan je weet dat het niet goed voor je is. Nee tegen jezelf en je eigen impulsen. Het helpt je om duidelijker te krijgen wat je wilt voor jezelf.

35. Mindfulness

Mindfulness gaat over aandacht, over je concentreren op de taak waarmee je bezig bent en je ermee verbinden. Laat de extra gedachten los en laat het daarbij.

36. Ontwikkel je intuïtie

Leer luisteren naar het kleine stemmetje in je hoofd. Je intuïtie is niet iets ongrijpbaars, het is eigenlijk heel logisch. Bij ingewikkelde beslissingen: neem alle informatie in je op, slaap er een nachtje over en doe wat ‘s morgens het beste voelt. Dat zijn uiteindelijk vaak de beste besluiten.
Begin klein, besteed aandacht aan de kleine dingen die door je hoofd schieten.

37. Evenwicht

Je kunt niet gelukkig worden, je kunt alleen zorgen dat je je ongelukkigheid kwijtraakt. Dan ben je in een zuiver evenwicht, zonder depressie of opwinding, precies in het midden. En dat is geluk.
Hoe raak je je ongelukkigheid kwijt? Door te mediteren op het emotionele gevoel in je buik. En door niets meer te doen wat je ongelukkig maakt. Dus..wat maakt je ongelukkig? Stop ermee of verander iets.

38. Ga voor ‘goed genoeg’

Uit onderzoek blijkt dat ‘satisficers’ gelukkiger zijn dan ‘maximizers’. De eersten gaan voor ‘goed genoeg’, de laatste zoeken de perfecte oplossing. Dat levert stress op en een onrustig gevoel van het kan altijd beter. Ga dus voor ‘goed genoeg’.

39. Geef!

Het lijkt alsof gelukkige mensen meer geven, maar de logica is eigenlijk andersom: van geven word je gelukkig.
Zoek vandaag mogelijkheden om iets te geven: breng iets wat je niet meer gebruikt of aantrekt naar de tweedehandswinkels, zet een boek in een straatbibliotheek (zo’n kastje voor voorbijgangers om mee te nemen). Geef iets weg, maakt niet uit wat. Het kan ook aandacht zijn.

40. Hug je gelukkig

Omhels elke dag een paar mensen langdurig (als is dit nu met Corona wat lastiger, maar zodra het weer mag en kan. Ga ervoor.) Geef ze een “big bear hug”: sla je armen om hun lichaam, houd elkaar minstens 6 seconden lang tegen elkaar gedrukt. Binnen een paar weken is je geluksquotiënt met punten gestegen. Dat komt door de oxytocine, een hormoon dat onze hersenen aanmaken bij aanraking dat invloed heeft op de verwerking van emoties. Angst verdwijnt en geluk verschijnt.

41. Zinvol toeval

Synchroniciteit, je zal het kunnen beschrijven als ‘zinvol toeval’. Het gaat over gebeurtenissen die gelijktijdig optreden, waar geen oorzakelijke verklaring voor is maar die wel met elkaar te maken lijken te hebben.
In het dagelijkse leven zeggen we ‘het moest zo zijn’. Je denkt aan iemand en hij of zij belt je op. Je hebt iets nodig en je vindt het op je pad. Een verklaring zoeken hoeft eigenlijk niet, want vaak is die er ook niet. Beschouw het als een cadeautje van het universum.

42. Leef met compassie

Als je wilt dat anderen gelukkig worden, leef dan met compassie. Als je zelf gelukkig wilt worden, beoefen compassie. Mooi streven: probeer deze week te leven vanuit compassie.

43. Non-dualiteit

Geluk is niet het tegenovergestelde van verlangen, niet het tegenovergestelde van rouw, niet het tegenovergestelde van teleurstelling, maar de open armen die al deze energieën omarmen. Het ware geluk heeft geen tegendeel, het is non-duaal. Het is het leven zelf.

44. Oefen vergeving

De dingen die op de achtergrond je geluk verzieken. De dingen waar je nog steeds boos over bent. De dingen die je nog niet bent vergeten en die je mensen eigenlijk nog steeds kwalijk neemt. Het is niet altijd gemakkelijk om te vergeven, maar het helpt wel.
Vergeef niet alleen buitenstaanders, vergeef ook de mensen die je na staan. Vergeef je ouders. Vergeef jezelf, voor iets wat je verkeerd deed en waar je je schuldig over voelt.
Als het kan: vraag vergeving.

45. Houd je even niet met geluk bezig

Geluk gedijt als je er niet al te veel op focust. Gelukkig zijn doe je niet voor de buitenwereld. Het is een gloeiend kooltje van binnen, dat je zuurstof geeft om het aan de gang te houden.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *