Follow Friday: Rupi Kaur

Krachtige vrouwen, die op hun eigen manier succesvol zijn, daar zijn wij grote voorstander van bij Maiden Magazine. Vandaar dat de Canadese Rupi Kaur (25), die helemaal op eigen kracht als nummer één op de New York Times bestsellerlijst wist te komen, in de spotlight staat in Maiden’s follow friday.

Follow Friday
Rupi Kaur

Onlangs is de vertaling van het boek ‘Milk and honey’ verschenen en dit poëziedebuut van Rupi Kaur zorgde ervoor dat zij die nummer 1 positie veroverde. Geboren in India en verhuist op haar 4e naar Canada met haar familie, zit poëzie de jonge vrouw in het bloed. Vanaf jongs af aan is ze het gewend om rituele teksten op te voeren in de vorm van poëtische zinnen, welke op muziek worden uitgesproken. Rupi haar eigen persoonlijke teksten zijn gedichten met thema’s als familie, liefde en verdriet.

dit is een overlevingstocht
door poëzie
dit is het bloed zweet tranen
van 21 jaar
dit is mijn hart
in jouw handen
dit is
het lijden
het liefhebben
het breken
het helen
– rupi kaur

Haar beginnende publiek bestond uit zielsverwanten op universiteitscampussen, waar Rupi langs ging touren. Hierdoor vond ze andere manieren om haar poëzie te verspreiden, waarbij ze af en toe een gedicht insprak als geluidsopname of op beeld en plaatste ze die op YouTube. Daarna volgde social media als Tumblr en in 2013 stapte ze over op Instagram. Waar ze haar gedichten met haar eigen illustraties post en vandaag de dag heeft de jonge schrijfster 2,5 miljoen volgers.

Door de grote vraag van haar volgers stelde Rupi zelf een boek samen van haar gedichten en illustraties, welke ze zelf publiceerde. Een deze zelf uitgebrachte bundel werd een hit, tot haar verrassing. Door dit succes ging ze alsnog met een uitgever in zee en deze stap zorgde ervoor dat ze naar de top van de Amerikaanse verkooplijsten schoot. En in januari van dit jaar kwam haar eerste poëziebundel ook uit in het Nederlands; ‘Melk en honing’.

Waarom wij deze jonge vrouw graag volgen op Instagram, omdat haar werk herkenbaar is. De paar zinnen waar haar poëzie uit bestaat komen bij je binnen, want haar gedichten zijn krachtig en oprecht. Haar eerlijke en realistische gedichten over liefde, familie, verdriet, misbruik, overleving, kracht en erotiek spreken je gewoon aan. Twijfel je aan ons? Neem gerust zelf een kijkje op haar Instagram account @rupikaur_

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *