8 tips om vandaag nog zelfstandig onderneemster te worden

Steeds meer jonge vrouwen, als jij en ik, doen het: het keurslijf afschudden en hun leven leiden zoals zij dit zelf willen invullen. Waar onze vrouwelijke voorouders min of meer een uitgestippeld levenspatroon hadden, vanaf het moment dat zij geboren werden, hebben wij gelukkig alle vrijheid om te doen, te gaan en te worden wat wij willen.
Een groot gedeelte van deze millennials (zoals wij veelal genoemd worden) pakt bij wijze van de plunjezak en gaat de wereld over reizen, maar er zijn ook een groot aantal jonge vrouwen welke hun droom laten uitkomen en zelfstandig onderneemster zijn geworden.

Is dit jouw droom ook en zal je ook wel graag jouw vaste baan op willen zeggen en je droom als zelfstandige te gaan leven? Maar houdt de angst voor wat er komen gaat en op je af gaat komen je tegen? Wij hebben Sanne Claassen – van Daal kort geleden gesproken en zij geeft jou, maar ons ook hoor, tips om deze droom als zelfstandig onderneemster te gaan leven.

8 tips om vandaag nog
zelfstandig onderneemster te worden.

Sanne Claassen – van Daal is een geboren en getogen onderneemster en dit is haar met de paplepel ingegeven. Opgroeiende met ouders met beide een eigen onderneming, heeft zij vast en zeker een hoop van jongs af aan al meegekregen aan de eettafel. Ondanks dat dit gegeven als een feit boven water staat, zit het deze jonge onderneemster ook echt in het bloed. Al van jongs af aan borrelde dit bloed al binnenin haar (en ja dit kunnen wij bij Maiden Magazine wel verkondigen, omdat we haar hebben leren kennen op de middelbare school en toen was het al een ondernemende jonge meid), naast haar grote enthousiasme om dingen aan te pakken.

Op de dag van vandaag runt Sanne haar eigen arbeidsbureau &Zo Arbeidsbemiddeling, waar ze binnen een maand al haar jaarlijkse target behaalde. We kunnen wel zeggen dat deze jonge vrouw hier een geboren neus, instelling en houding voor heeft. Daarnaast ontbreekt het Sanne niet aan zelfvertrouwen, wilskracht en doorzettingsvermogen om van haar eigen uitzendbureau een succes te maken.
Omdat zij ook andere jonge vrouwen hun succes gunt, deelt zij met Maiden Magazine haar 8 tips om vandaag nog zelfstandig onderneemster te worden.

1. Vind je passie.

“Passie. Passie. Passie…”
Dit is een veel gehoord woord: passie. En het geldt niet voor iedereen dat zij van jongs af aan al wisten wat ze wouden worden en daarop hun pad konden uitstippelen. Nee, er zijn vandaag de dag genoeg millennials die nu nog zoekende zijn naar hun pad. Sanne geeft het advies om te achterhalen wat jouw passie is, om te kijken naar je competenties en je competentie niveau.
Vaak is dat wat we het leukst vinden om te doen en wat waarschijnlijk onze passie is, iets is wat een soort van zelfsprekend voelt voor je. Door deze vanzelfsprekendheid kan het zijn dat deze competentie een beetje op de achtergrond is geraakt. Stop hiermee en ga het zien als je kracht!

2. Ondernemen = doen.

Ondernemen is risico’s nemen, dat hoeven wij of Sanne niet aan jou te vertellen, want dat weet jij als beginnende onderneemster maar al te goed. Toch bekijkt Sanne dit best nuchter: “Ik kan altijd nog in een winkel gaan staan, om kleren te gaan verkopen of broodjes te gaan verkopen. Wat ik ook leuk vind om te doen.”
En ondanks dat dit best grappig klonk en wij bij Maiden hier om moesten lachen op het moment dat Sanne dit zei, viel niet veel later het kwartje dat ze eigenlijk wel gelijk heeft wat betreft deze instelling die ze heeft. Er zullen een hoop meningen gedropt worden bij je op het moment dat je aan de buitenwereld kenbaar maakt dat je zelfstandige gaat worden, laat je hier vooral niet door tegenhouden.
Want: je kunt altijd nog in die winkel gaan staan of een andere baan aannemen, nadat je je aan je droom hebt gewaagd en het mocht geen succes worden. Dan heb je op zijn minst het geprobeerd om het te gaan doen.

3. Ondernemingsplan.

Wat betreft het opstellen en het hebben van een ondernemingsplan, hier zijn verschillende meningen over. De ene onderneemster zegt: laat dit niet een grote drempel zijn, het proces van het maken van een ondernemingsplan, maar ga aan de slag met de uitvoering en dan zie je vanzelf waar wat en wanneer onderdelen of het gehele ondernemingsplan je pad kruist.

Echter Sanne geeft aan dat zij het wel van belang vindt dat je start met het opstellen van een ondernemersplan. Dit biedt je een solide basis, doordat je met het doorlopen van het stappenplan van het ondernemersplan een hoop ontdekt. Over jezelf, wat je wilt en waar je in de toekomst naar toe gaat werken.
Tuurlijk hoef je dit niet geheel zelf uit te vissen en het wiel uit te vinden, op internet zijn er goede websites te vinden die je hiermee helpen en waar je antwoorden kunt vinden op de vragen die je in de loop van het opstellen van je ondernemersplan tegen kan gaan komen. Denk hierbij aan de website van de Kamer van Koophandel, maar ook de website voor starters van de Rabobank met de toepasselijke naam ikgastarten.nl 

4. Hulp vragen is meer dan oké.

Kun je het niet alleen? Vind je het eng? Vind je sommige dingen eng?
Dat is helemaal niet erg, want het is ook allemaal best spannend. Dat geldt voor iedereen. Ook die succesvolle millennial die jij vol bewondering volgt op Instagram. Dat men en jij alleen maar je succes moet delen en niet de andere menselijke kant; die van gevoelens die komen kijken bij zo’n grote stap, dat legt niemand je op. Ook zij, die in jouw ogen succesvol zijn, hebben hun tegenslagen gehad op hun weg naar zelfstandig onderneemster zijn.
Het is daarom helemaal niet erg, of een mislukking, als je hier en daar om hulp vraagt. Dit is namelijk meer dan oké! Het om hulp vragen staat juist voor zelfkennis en kracht, doordat je openlijk toegeeft en toekent dat je zelf het antwoord niet bezit maar wel graag het antwoord wilt gaan bezitten.
Daarnaast kan het om hulp vragen ook een extra dimensie bieden aan je ondernemingsschap, want is het niet heerlijk om met een ander ook te kunnen sparren, geïnspireerd te raken en een extra shot enthousiasme is nooit verkeerd.

5.  Neem je verantwoordelijkheden.

Wees bewust van je verantwoordelijkheden en neem deze mee in je plan en onderneming. Denk hierbij aan verzekeringen, leningen en risico’s. Dit lijkt een open boek, maar toch is het belangrijk om hier ook bij stil te staan. Waar verzeker je je voor, en denk hier zeker ook aan de toekomst. Als je ziek wordt, als je zwanger wordt of voor je oude dag voorziening.
Waar je salaris opgebouwd is als je in vaste dienst bent, met een vast of tijdelijk contract, en deze risico’s soort van inclusief zijn. Daar is met zzp’er zijn totaal anders en ben je zelf verantwoordelijk om je hiervoor te verzekeren of geld apart te houden.

Ook moet je van te voren goed weten wat voor financiële middelen je nodig hebt, om je bedrijf mee op te starten. Ga je wel of geen lening aan? Dit is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt, kan, je privé situatie en wat je nodig hebt om onderneemster te zijn. Denk hier goed over na en ga voor datgene wat het beste bij jou past, jouw situatie en wees reëel met het oog op de toekomst in deze beslissing.

6. Uitbesteden & investeren.

Her- en erken je eigen valkuilen en/of waar je niet zo goed in bent. Dit is geen enkel probleem, gelukkig hoeven en kunnen we niet overal goed in zijn. Wees kritisch op jezelf wat dit betreft. Besteed dit of deze werkzaamheden dan ook uit. Schroom niet om hierin te investeren, uiteindelijk zal dit alleen maar ten goede komen van je onderneming. Want waar jij wellicht niks van bakt, daar verdient een ander zijn of haar dagelijkse brood mee en doordat diegene hier focus op heeft en wat voor jou een extra taak is, zal die ander uiteindelijk zijn of haar geld weer opleveren. Een kleine vergissing of iets over het hoofd zien, omdat het voor jou een extra taak is (bovendien een die je niet zo ligt), kan (sneller) voorkomen worden en wat wellicht uiteindelijk minder voelbaar zal zijn in de portemonnee van jouw bedrijf.

7. Wees niet te lief voor jezelf.

Hier bedoelt Sanne niet mee dat je een overwinning niet mag vieren of aan de buitenwereld mag tonen. Absoluut wel! Wij vrouwen mogen wat dat betreft wel iets meer in de mannelijke schoenen staan, die maar al te graag pronken met hun succes ;)
Wees niet niet te lief voor jezelf en zorgt voor concrete doelstellingen. Dus niet de niet-haalbare of die gemakkelijk te behalen zijn op je sloffen. Ga voor concrete doelstellingen die je vooruit gaan helpen. Stel ze op voor elk kwartaal, elk jaar en evalueer ze naderhand. Neem ze mee naar het volgende kwartaal, stel ze bij of zoals bij Sanne het geval was stel nieuwe op, omdat je ze al hebt behaald.

8. Omring je met gelijkstemden.

Iedereen heeft een mening en hier in Nederland geven we die ook maar al te graag! Ben je hiervan bewust, maar laat je hierdoor niet leiden. Het is oké als je naasten niet begrijpen (en dit ook niet gaan doen) wat je wilt of wat je aan het doen bent. Eigenlijk hebben we helemaal de goedkeuring van hen niet nodig, toch? Alleen de goedkeuring van jezelf. Dat is hetgeen wat telt!

Kun je niet rekenen op support van je direct omgeving, omdat ze het niet willen of kunnen omdat het totaal hun wereld niet is, ga dan op zoek naar gelijkstemden. Gelijkstemden die kritisch zijn, maar waar hun opbouwende kritiek jou juist verder helpt. Dan dat je onnodige energie en tijd kwijt bent aan negativiteit. Tevens kunnen gelijkstemden je ook een stapje(s) verder helpen en je laten groeien.
Het is altijd fijn om met mensen te kunnen sparren, toch? Wat wellicht kan resulteren in een win-win situatie voor beiden.

 

With love Maiden Magazine, zwart hart, liefde, blog

With Love,
Maiden Magazine

One thought on “8 tips om vandaag nog zelfstandig onderneemster te worden

  1. Leuk dat je er was Bren! <3

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *